profesor de discipline agricole
andreiberjan@cehta.md
Instruirea practică a elevilor reprezintă o parte componentă a procesului educaţional şi are ca scop aprofundarea cunoştinţelor teoretice şi a formării deprinderilor practice în pregătirea de specialitate şi se realizează la lecţiile practice, seminare, lucrări de laborator, stagii de practică.
“Stagiile de practică sunt obligatorii şi au menirea de a îmbina sfera educaţională şi cea profesională”
Singurul sistem viabil de educaţie este cel dual, în care teoria se combină armonios, profund şi firesc cu practica. Teoria şi practica se intercondiţionează, poţi să practici dacă ai învăţat şi practicând ai şansa să înveţi.
Obiective
Asigurarea științifică, curriculară și metodologică a elevilor pentru desfășurarea stagiilor de practică;
Dezvoltarea parteneriatelor cu agenții economici din domeniu în vederea asigurării cu locuri de stagii de practică și repartizarea acestora elevilor;
Ghidarea elevilor în cariera profesională;
Asigurarea calității stagiilor de practică;
Monitorizarea desfășurării stagiilor de practică;
Monitorizarea susținerii rapoartelor de practica;
Evaluarea și corelarea rezultatelor stagiilor de practică realizate cu prevederile curriculare.
Regulamentul intern privind organizarea și desfășurarea stagiilor de practică în CEHTA din Țaul
Planul-grafic al instruirii practice în CEHTA din Țaul pentru anul de studii 2024-2025
Raport anual privind realizarea stagiilor de practică în CEHTA din Țaul pe anul de studii 2022-2023
Stagiile de practică
PRACTICA DE INIȚIERE ÎN SPECIALITATE
Familiarizează elevii cu bazele programului de formare profesională și asigură obținerea deprinderilor primare în cadrul domeniului selectat. Acest tip de practică se realizează în instituția de învățământ, instituții medico-sanitare, cabinete, laboratoare, ateliere, stațiune didactico-experimentală și de cercetare, unități de producție ale instituțiilor de învățământ profesional tehnic dau la unități economice de profil.
PRACTICA DE INSTRUIRE
Se desfășoară în atelierele, laboratoarele și alte subdiviziuni ale instituției de învățământ sau, după caz, la unități economice. Stagiul de practică nominalizat are cdaracter instructiv, individual, în cadrul căruia elevul face cunoștință cu utilajele/echipamentele tehnologice, obține îndemânări/ abilități practice în deservirea acestor mecanisme/echipamente și/ sau elaborează produsul/ macheta conform stagiului de practică.
PRACTICA DE SPECIALITATE, TEHNOLOGICĂ, DE PRODUCȚIE
Se realizează în cadrul instituției de învățământ sau a unităților economice și are drept scop formarea abilităților și competențelor, privind efectuarea atribuțiilor și sarcinilor de lucru în cadrul întreprinderilor industriale, corespunzătoare calificării, aprofundarea cunoștințelor teoretice prin studiul și cunoașterea metodologiei de aplicare a acestora în activitatea de producție.
PRACTICA CE ANTICIPEAZĂ PROBELE DE ABSOLVIRE
Are drept scop dezvoltarea continuă a abilităților și competențelor profesionale în acord cu specificul atribuțiilor și sarcinilor de lucru corespunzătoare calificării profesionale, precum și documentarea, colectarea materialelor, informației, confecționarea produselor etc, necesare pentru susținerea probelor de absolvire/ calificare sau în corespundere cu tema proiectului/ lucrării de diplomă.
FORME ALTERNATIVE DE INSTRUIRE PRACTICĂ
Activități de voluntariat în domeniul de formare profesională etc.