CEHTA Centrul de Excelenţă în Horticultură
şi Tehnologii Agricole din Țaul
+373 251 61 431 Telefon

Vizită de studiu în Țările de Jos

26.08.2024
CEHTA

În perioada 6-13 iulie cadrul didactic Țurcanu Alla, membru al unui grup de 6 profesori din diferite instituții de învățământ agricol au realizat o vizită de studiu în Țările de Jos. Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului ”Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova” finanțat de USAID. Scopul vizitei a fost explorarea practicilor și tehnologiilor agriculturii de precizie utilizate în Țările de Jos și elaborarea Curriculumului pentru unitatea de curs Agricultura de precizie. În perioada respectivă au fost vizitate mai multe locații, preponderent din rețeaua Aeres.
Aeres – este o rețea de instituții pentru toate nivelurile: învățământ profesional secundar prevocațional (VMBO), învățământ profesional secundar superior (MBO) și învățământul profesional superior (HBO). De asemenea, este activă în domeniul cercetării aplicate și al inovației, oferă cursuri și servicii comerciale pentru persoane fizice și întreprinderi.
Prima locație vizitată a fost Aeres Farms, un mediu de instruire practică pentru elevii/studenții instituțiilor de învățământ Aeres. Aeres Farms dispune de mini ferme de vaci, porci, oi, găini și cai. De aceste ferme au grijă 10 studenți.

Pe teritoriul Aeres Farm se găsește și o grădină ecologică de care au grijă trei elevi, iar locuitorii din preajmă își iau abonamente și culeg din această grădină produse ecologice pentru consum personal.

Aeres Farms are aproximativ 340 ha de teren, dintre care 19 ha sunt experimentale, aici elevii învață să crească diferite culturi – de la pregătirea solului până la recoltare, executând lucrările necesare cu tehnica agricolă.

Aeres Farms dispune de laboratoare performante, o dată în lună vin reprezentanți ai companiilor producătoare de tehnică agricolă și fac instruiri.

Elementele de bază ale agriculturii de precizie utilizate în Țările de jos sunt GPS-ul, dronele. Olandezii utilizează pe scară largă sistemul diferențial de localizare globală acesta împreună cu sistemul de poziționare RTK oferă o precizie foarte înaltă.

Ce ține de instruirile privind utilizarea dronelor, acestea se realizează de către Aeres Drone Academy, care oferă un curs de 2 zile iar la final cursanții primesc un certificat valabil pentru toată Europa ca operator de drone.

O altă locație vizitată a fost Aeres Tech, aici se instruiesc mecanici pentru utilajele agricole ale diferitor companii producătoare de tehnică agricolă, cum ar fi John Deer, CASE, CLAAS, etc.

Tot în incinta Aeres Tech se află și Aeres Tech Production care se ocupă de filmarea diferitor video-uri educaționale și a lecțiilor online. În acest sens, este amenajată o sală impunătoare în care încape și un tractor, în care se desfășoară filmările, la fel este și o sală dotată cu tehnica necesară, în care se realizează montarea video-urilor.

Următoarea locație a fost școala vocațională Aeres. Aici își fac studiile elevii de la 12 la 21 ani. Prima etapă este pentru elevii de la 12 la 16 ani, care acumulează cunoștințe de bază și se pregătesc pentru studiile medii de specialitate. La a doua etapă, elevii de la 16 la 21 ani primesc studii medii de specialitate.

Tot în aceeași zi a fost vizitat și Agro Food Cluster – o organizație care asigură conexiune în întregul lanț de producție în câmp deschis între antreprenori, educație, guvern și cercetare.
Olandezii utilizează pe scară largă roboții, astfel grupul din Moldova a avut ocazia să-l viziteze pe Paul Andela, proprietarul Andela Tecnieck. Acesta împreună cu echipa sa au creat robotul Andela Weeder ARW-912. Acesta este o mașină de plivit complet robotizată și cu conducere autonomă, care detectează și apoi îndepărtează diferite buruieni din rând în diferite culturi și în toate condițiile de câmp prin intermediul unui algoritm. Acest lucru se realizează cu ajutorul curentului electric, care nu deranjează solul și, prin urmare, nu creează un nou pat germinativ pentru noi buruieni.

În cadrul vizitei, echipa de profesori au avut parte și de un master class în utilizarea și gestionarea robotului AgXeed. Acesta poate lucra în regim autonom până la 24 de ore, i se pot atașa diferite agregate agricole. Gestionarea robotului se realizează prin intermediul aplicației specializate.

Impresii ale profesoarei Țurcanu Alla, membră a grupului:
”Olandezii dezvoltă ceea ce se cheamă agricultură de precizie, în care dronele detectează bolile plantelor şi împrăştie pesticide doar acolo unde este nevoie. Roboţii agricoli cultivă terenurile eficient şi ieftin 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Senzorii din sol anunţă când planta trebuie udată sau are nevoie de fertilizanți, iar sateliţii informează despre calitatea solului, dacă a venit vremea recoltatului sau dacă trebuie să intervină pentru a elimina dăunătorii.”

Informație diseminată colectivului profesoral pe data de 26 august 2024.